Suomalaista sielunmaisemaa lasitaiteessa

24.05.2017

Ritva-Liisa Pohjalainen on yksi kotimaansa tunnetuimmista ja arvostetuimmista lasitaiteilijoista ja muotoilijoista. Hänen taiteessaan puhdas, skandinaavinen muotokieli yhdistyy värien ja materiaalien rikkauteen. Pohjalainen on tehnyt pitkän ja palkitun uran muoti- ja korusuunnittelijana, mutta viime vuosina hän on keskittynyt erityisesti taidelasin työstämiseen. 

Ritva-Liisa Pohjalaisen taide on saanut inspiraationsa lapsuudenmaisemista, meren rannalta Raahesta. Pohjalaisen teoksiin vaikuttaa erityisesti suomalainen luonto, vuodenajat ja historia. Yksi teos kuvaa syksyä, toisessa pilkottaa jo kevään valoa, kolmas on kuvausta meren rannasta ja neljäs kertoo tarinaa suomalaisesta naisesta.

Pohjalaisen suurin Suomi100 -juhlavuoden projekti on 50 lasiteoksen näyttely Kiinan Shanghaissa lokakuussa, 12.–27.10.2017. Näyttelypaikkana on Shanghain liike-elämän keskus ja maamerkki Shanghai Financial Center ja siellä 29. kerroksessa sijaitseva Yun Jian Art Museum. Kiinaan Pohjalainen lähtee rohkein mielin.

”Lasitaiteeni vieminen Kiinaan on iso ponnistus. Uskon, että suomalaisen taiteen vieminen Shanghain liike-elämän keskukseen kannattaa. Näyttely järjestetään Shanghain Pudongin kaupungissa, jossa on 8 miljoonaa asukasta. Koko Shanghain alueella asukkaita on yli 20 miljoonaa”, Pohjalainen sanoo.

Kansainvälisyys on yhteistyötä

Kiinan näyttely on alkusoittoa Pohjalaisen tavoitteelle kansainvälistää toimintaansa. Shanghain näyttelyn ja kansainvälistymiseensä mahdollistamiseen hän etsii kumppaneita eri aloilta. Pohjalaisen tavoitteena on aina ollut liike-elämän ja taiteen yhdistäminen. Hän uskoo, että molemmilla voi olla annettavaa toisilleen.

Ritva-Liisa Pohjalainen on palkittu taiteestaan ja muotoilustaan useita kertoja. Hän on saanut mm. Kaj Franck-muotoilupalkinnon ja Itä-Suomen kunniatohtorin arvon. Pohjalainen on valmistunut Taideteollisesta korkeakoulusta vaatetus- ja tekstiilisuunnittelijaksi. Hän on tehnyt pitkän uran vaatesuunnittelijana. Ensimmäinen Pohjalaisen korumallisto ilmestyi vuonna 2004. Korumallisto edustaa modernia, selkeää ja ajatonta muotoilua.

Pohjalainen opiskeli lasi-ja keramiikkamuotoilijaksi aikuisiällä. Lasi oli hänen lapsuuden haaveensa. Nyt haaveesta on tullut totta ja hän on työstänyt viimeiset kymmenen vuotta lasia maailman huippu lasinpuhaltajien kanssa Suomessa Nuutajärvellä ja Italiassa Muranossa.

__________________

Maailman kaunein sijoitus

Suomalaisella designilla on nousussa olevat kansainväliset markkinat ja se tekee siihen sijoittamisesta mielenkiintoista. Näyttelyteoksien ennakkomyynti on alkanut. Jättämällä yhteystietosi voimme lähettää sinulle vapaiden teosten luettelon tai kutsua sinut tutustumaan lasitaiteeseen ja yhteistyökumppanuuteen Ritva-Liisan kotigalleriaan.


info(at)rlp.fi
p. 040 581 9304